245px-Foeniculum_vulgare.JPG
Fenykl obecný
Latinský název

Foeniculum vulgare var. vulgare Miller (Apiaceae - Miříkovité)
Lidové názvy

Italský kopr, římský kopr, sladký kopr, vlašský kopr, úkrop, fenykl hořký, fenykl sladký
Sbíraná část

Plod (Foeniculi amari fructus - plod hořkého fenyklu, Foeniculi dulcis fructus - plod sladkého fenyklu)
Použití

V oficinálních směsích se používá fenykl hořký. Expektorans, sekretomotorikum, stomachikum, karminativum, mírné spasmolytikum. Terpenické složky uvolňují křeče, výrazně zrychlují činnost řasinek na sliznici dýchacích cest a tím zvyšují vylučování hlenu a odkašlávání. Fenchon podporuje vylučování trávicích enzymů a urychluje pohyb střev. Flavonoidy působí mírně močopudně. U anetholu byl pozorován slabý účinek na vaječníky. Droga se používá ke zvýšení sekrece hlenu v dýchacích cestách, jako jejich antiseptikum, odkašlávací prostředek, proti křečím, k uvolnění střevních plynů, jako projímavý prostředek a při slabých zažívacích potížích. Silice vetřená do kůže se vstřebává a ničí zákožku svrabovou. V lidovém léčitelství se používá ke zvýšení tvorby mateřského mléka a zevně (odvar) při chorobách očí. Fenykl byl velmi oblíbený už u starých Číňanů, Indů, Arabů, Egypťanů, Řeků i Římanů a to jako koření i léčivo. Název foeniculum pochází ze zdrobněného foenum = seno (pro pach a vzhled usušených listů) a nacházíme ho již u Plinia. Do střední Evropy fenykl přinesli benediktini v pozdním středověku. Často se uváděl v herbářích jako složka čajovin a jiných přípravků. Silice se s oblibou používala proti blechám a vším.
Obsahové látky

Hořký fenykl - silice (1,5 - 6 %), hlavní složky anethol, methylchavikol (= estragol), fenchon. Dále furanokumariny, mastný olej, cukry.
Doba sběru

Září - říjen
Charakteristika

Usušený zralý plod (dvojnažka) téměř válcovitého tvaru s okrouhlou bází a užším vrcholem, s velkým stylopodiem. Většinou jsou 3 mm až 12 mm dlouhé a 3 mm až 4 mm široké. Nažky jsou obvykle jednotlivé a lysé. Každá má pět vyčnívajících, lehce rýhovaných žeber. Na příčném řezu mohou být pod lupou patrny čtyři kanálky na straně dorzální a dva na straně poutcové. Dobře usušená droga kořenitě voní a chutná větrově hořce.
Sušení, sesychací poměr

Nasbíranou nať nebo samotné okolíky necháváme dozrát na plachtách, neboť nažky se při manipulaci snadno vydrolují. Po vymlácení je zapotřebí odstranit zbytky nečistot a nezralé plody. Skladujeme v papírových pytlích.

Name
Email
Comment
Or visit this link or this one