GlossyBuckthorn.jpg
Krušina olšová - Frangula alnus
Krušina olšová se dostala do léčitelství jako náhrada za drahou rebarboru. S možnostmi zavedení do terapie ale byly problémy, protože čerstvá kůra působí jinak než léčivě. Proto se musí kůra krušiny nejdříve zahřívat při teplotě 100°C, aby mohla být použita pro přípravu projímavých bylinkových směsí.
Lidové názvy
Krušině olšové se také říká bluva, čeremcha, krupina, psí jahůdka, řešetláková krušina, rebarbora chudých.
Sběr a sušení
Kůra krušiny se loupe v dubnu až v květnu z mladých uříznutých větví. Suší se rychle na slunných místech nebo umělou teplotou do 40°C. Aby se mohla užít k léčivým účelům, musí se skladovat buď 1 rok, nebo zahřívat 1 hodinu při teplotě 100 °C. Tím se vytvoří z redukovaných forem antrachinonů obsažených v čerstvé kůře promíjivé účinné látky.
Účinné látky
Krušina olšová obsahuje antrachinonové a diantronové glykosidy, frangulaemodiny, flavonoidy, třísloviny.
Použití
Krušina olšová se používá zejména jako projímadlo, dále má také příznivé účinky i na celkový metabolismus organismu a podporuje tvorbu žluči. Čerstvá působí dávení. Zralé plody krušiny mají stejný účinek jako kůra, jen několikrát silnější! Krušina je součástí originálně vyráběných přípravků, především směsí určených k redukci hmotnosti a zmírnění obtíží se zácpou.
Čaj z krušiny olšové
1 gram sušené drcené kůry krušiny olšové zalijeme 150 mililitry vroucí vody. Necháme vyluhovat a poté pijeme 1x denně. Denní dávka se pohybuje v rozmezí 0,5-2,5 g. Nepoužívat více jak 8 – 10 dnů!!!

Name
Email
Comment
Or visit this link or this one