20090603mint1.jpg
Máta peprná je velmi známá vytrvalá bylina, která má široké uplatnění nejen v léčitelství, ale i v kuchyni či kosmetice. Odedávna se pěstuje v mnoha odrůdách a formách v zahrádkách.



Na původ jejího pojmenování je několik názorů, u Řeků znamená minthé – volně přeloženo – nelibě páchnoucí, další variantou je menthae z latinského mensa = sůl, pravděpodobně proto, že byla máta používána jako koření. Jiný výklad je mýtický (podle Ovidia), který praví, že nymfu Menthe Proserpina proměnila ze žárlivosti v rostlinu. Toto „větrové koření“ nechybělo v žádné domácí lékárničce, protože: „…má vůni příjemnou, její chuť je chladící, zahřívající a kořenatá“.


Popis Máty peprné

Vytrvalá bylina dorůstající do výšky 30 až 50 cm s dřevnatým oddenkem. Lodyha je větvená, přímá, čtyřhranná, chlupatá.řapíkaté, křižmostojné listy jsou vějčitě kopinaté, ostře pilovité, špičaté a olysalé. Květy sestavené do lichopřeslenů, nahloučených na konci stonků, mají nálevkovitou, čtyřcípou bledě nachovou korunu. Plody zpravidla nevytváří a rozmnožuje se vegetativně. Celá rostlina bývá fialově naběhlá. Máta peprná je kříženec máty vodní a klasnaté, známý pouze z kultur.

Mátu je možno zaměnit s jinými, u nás častými kříženci, popřípadě s druhy téhož rodu.
Výskyt

Máta peprná byla zřejmě zkřížena v západní Evropě, odkud se rozšířila do mírných klimatických pásem celého světa. V Česku se pěstuje na zahrádkách nebo v květináčích, zřídka zplaňuje. Vyžaduje chráněné a slunné stanoviště, daří se jí v nevápnitých, humózních půdách.
Použití
Vnitřní použití Máty peprné

Máta peprná má v léčitelství široké uplatnění, obsahuje silice (0,5–4%, bežně 0,8–1,2 %, mentofuran, menton, mentol), flavonoidy, třísloviny, organické kyseliny a triterpeny. Droga se vnitřně užívá při poruchách trávícího traktu (nadýmání, křeče, koliky), povzbuzuje chuť k jídlu, ovlivňuje tvorbu a vylučování žluče, utlumuje bolesti hlavy, migrénu, příznivě působí při léčbě horních cesty dýchacích. Snižuje krevní tlak.
Nálev (čaj)

3 lžičky sušených nařezaných listů zalijeme 1/2 l vařící vody a necháme 15 minut louhovat. Pijeme neslazený 2 šálky denně při nechutenství, žaludeční nevolnosti, střevní kolice, plynatosti, střevním a žaludečním kataru, žaludeční neuróze, zvracení, žlučníkové kolice, k posílení nervů a srdce a proti bolestem hlavy.
Čaj

1 lžičku čerstvých řezaných listů a kvetoucích vrcholků zalijeme vařící vodou, přikryjeme a necháme vychladnout, popíjíme přes den 1 – 2 šálky.
Směs proti nadýmání

Z 25 g máty (list), 25 g heřmánku (květ), 20 g proskurníku (kořen), 20 g lékořice (kořen),
10 g fenyklu (plod) připravíme směs. 2 lžičky směsi zalijeme 1/4 l vařící vody, necháme 15 minut vylouhovat, přecedíme a pijeme chladný 2 šálky denně.
Mátový likér

1 lžíce čerstvých nebo sušených listů máty zalijeme 3/4 l vodky, koňaku, slivovice, režné atd., v dobře uzavřené láhvi necháme 3 týdny stát na slunci, scedíme, přidáme 200 g zčeřeného cukru a uložíme na několik dní do studena. Popíjíme s mírou, 1 – 2 skleničky denně, při zažívacích obtížích.
Mátový sirup

V 1 l vody povaříme 500g krystalového cukru dokud nedostaneme hustý cukerný sirup. Do něj přidáme 60g čerstvě natrhaných nasekaných mátových listů a necháme přejít varem.
Odstavíme a necháme vychladnout, můžeme dochutit několika kapkami citrónu.
Vnější použití Máty peprné

Zevně se droga používá k léčbě ekzému, při kopřivkách, vyrážkách, svědění kůže a jiných kožních onemocněních. Ve formě inhalace pomáhá při zánětu hrtanu, zahlenění, katarech horních cest dýchacích, při zánětu průdušek i při rýmě.

Mátovým olejem můžeme potírat pohmožděniny a místa postižená revmatismem. Z máty lze připravit i účinné kloktadlo, kterým vyplachujeme ústa při bolestech zubů, zánětu dásní a zápachu z úst. Koupel z mátového odvaru pomáhá při svalových křečích, na posílení nervů i k osvěžení pleti.

Mentol, který máta obsahuje je součástí masážních přípravků, zubních past i žvýkaček a bonbónů. Čerstvými, mladými lístky máty se dozdobují koktejly, dezerty i jiné pokrmy.
Mátový olej

Suché řezané nebo čerstvé listy máty zalijeme potravinářským olejem, necháme týden stát na slunci a poté slijeme do láhve s uzávěrem. Používáme k inhalaci při rýmě, kašli, zahlenění, zánětu průdušek, zánětu nosních dutin nebo jím potíráme čelo při migréně nebo bolestech hlavy, místa postižená revmatismem, pohmožděniny a ekzémy.
Nálev

3 lžičky sušených nařezaných listů zalijeme 1/2 l vařící vody a necháme 15 minut louhovat. Vlažným odvarem vyplachujeme ústa při bolestech zubů, zánětu dásní a zápachu z úst.
Odvar ke koupeli

200 g máty povaříme ve 3 l vody, přecedíme a přidáme do připravené lázně při svalových křečích, na posílení nervů i k osvěžení pleti.
Sběr a skladování Máty peprné

Doba sběru: červen – září

Sbírá se nať a list. Nať sklízíme nejlépe před rozkvětem, suší se ve slabých vrstvách vždy ve stínu. Použijeme-li umělé teplo, nesmí teplota přesáhnout 40°C. Listy se sbírají a suší obdobným způsobem. Drogu skladujeme v papírových nebo jutových pytlích na suchém a vzdušném místě. Sesychací poměr natě je 4:1 a listu 5:1. Listy lze konzervovat i jinými způsoby: zamražením, lisováním oleje, konzervací v oleji a octu.
Lidové názvy

Větrná bylina, fefrmincka, větrové koření, balšám, bylina Matky Boží, máta pepřová, koření fefrmincové, máta římská, minta, náma, máta zahradní, peprnej balšám
menta.jpg

Name
Email
Comment
Or visit this link or this one