220px-Acorus_calamus1.jpg
Latinský název
Acorus calamusL. (Araceae - Áronovité)

Lidové názvy
Šišvorec, nejedlík, tatarská tráva, tatarák, akorum pravé, prskořen, prustvorec, brustvorec, kalmus, kořen pišvorcový, pišišvor, piškvgorec, proškovec, rotan, třtina vonná.

Sbíraná část
Kořen - oddenek (Calami radix)

Použití
[Lekarna Puskvorec Obecny] Amarum - aromatikum, stomachikum, diuretikum. Oddenky se používají jako hořčina, k uvolnění křečí v zažívacím ústrojí, při zánětech žaludku a poruchách trávení, při dyspepsiích různého původu, anorexii a subaciditě. Puškvorec se osvědčil ke zlepšení fyzického stavu u stařeckých pacientů a po vyčerpávajících chorobách. Zevně se doporučuje k prokrvení kůže, urychluje hojení při zánětech v ústech a hltanu. V lidovém léčitelství našla droga uplatnění jako nervinum, připisuje se jí též analgetický, krvetvorný a antirachitický účinek. V lékařství, potravinářství a při výrobě žaludečních likérů se používá již od starověku (Indie, Egypt, Řecko). U nás se stal oblíbenou léčivkou a kořením již v 17. stol.

Obsahové látky
Silice (20-90 ml/kg, hlavními složkami silice evropských odrůd jsou: mono a seskviterpeny: kamfen, para cymen, beta gurjunen, alfa selinen, linalool, alfa terpineol, akorenon, fenylpropanoidy: beta asaron). Beta asaron chybí v silici amerických odrůd, které jsou diploidní (shyobunon, acoron), je dominantní v silic indických odrůd (až 96 %). Triploidní odrůdy obsahují acorenon, tetraploidní gama asaron. Poznámka: β-asaron má rakovinotvorné účinky. Např. v USA je povolena pouze diploidní odrůda, evropské odrůdy jsou zpravidla triploidní. Zcela nepoužitelné jsou odrůdy tetraploidní. V kosmetologii a výrobě parfémů může být použitá silice, v potravinářství pouze hydralkoholický extrakt se stopami beta asaronu. Ve výrobě se používá pouze pečlivě kontrolovaný materiál.

Doba sběru
Březen - duben, září - listopad

Charakteristika
Usušený oddenek zbavený kořenů, aromatického zápachu, chuti ostře kořenité, nahořklé. Oddenky jsou světle hnědé až téměř bělavé, někdy načervenale hnědé, na svrchní straně tmavší, až 1,5 cm tlusté, lehké, téměř válcovité, zpravidla však poněkud zploštělé, podélně vrásčité. Z vrcholné části oddenku vyrůstají až 1 m dlouhé mečovité listy se žlábkovitou pochvou a trojhranné květní stvoly, zakončené válcovitou palicí, zatlačenou poněkud stranou dlouhým čárkovitým toulcem. Palice, zpočátku zelená, později hnědá, je složena z drobných žlutozelených květů

Sušení, sesychací poměr
Silnější kořeny podélně rozřezáme, dlouhé kořeny řežeme příčně na 20-30 cm kusy. Nožem odstraníme drobné kořínky. Potom necháme zavadnout a sušíme opatrně umělým teplem nepřevyšujícím 35 °C. Drogu sušíme vždy odděleně, protože je velmi aromatická. Dobře usušený kořen se musí při ohnutí zlomit a na lomu nesmí být nahnědlý. Balíme jej do jutových pytlů. Sesychací poměr 5:1.
296.jpg

Name
Email
Comment
Or visit this link or this one