28.4. 125.jpg
Čeleď: Růžovité (Rosacae)

Trnka roste na prosluněných křovinatých stráních v nížinách i na horách.

Je keřem až 3 m vysokým, bohatě větveným. Nejprve vykvétají drobné kvítky na přelomu dubna až května a se pak teprve objevují drobné pilovité lístky. Celý keř je porostlý trny.

Květ se sbírá za slunného počasí a ihned se usuší ve stínu v tenké vrstvě. Trnka kvete jen krátkou dobu a tak je nutné květy trhat včas než opadají.

Plodem jsou trnky, modré kulovité peckovice trpké chuti.

Nejčastěji užívanou částí je květ.



Obsahuje flavonový glykosid, který působí močopudně. Dále obsahuje vitamín C, pektiny, organické kyseliny a třísloviny.Užívá se jako projímadlo s mírným působením a také reguluje látkovou výměnu. Užívaný čaj z květů (nálev) zbavuje tělo nadbytečného sodíku. Snižuje krevní tlak a upravuje sníženou činnost ledvin.

Má také příznivý účinek na propustnost krevních vlásečnic a mírní v cévách zánět.

Je dobrý na posílení žaludku a čištění krve.

Nálev z květů je vhodný i pro dlouhodobé podávání.


Čaj

2 čajové lžičky na ¼ l vřelé vody 3x denně a louhuje se 7 minut.

Užíváme samostatně nebo jej mícháme do směsi s břízou, truskavcem, vrbicí bílou, jehlicí trnitou a kořenem jehlice trnité.

Potopudně při nachlazení působí v kombinaci s květem černého bezu a lipovým květem.

Jako náhražku černého čaje můžeme použít také trnkových listů.

Po prvních mrazících sbíráme plody, z kterých se dá vyrobit trnkové víno a také sirup.

Plody obsahují vitamín C, amygdalin v peckách (vitamín B17, který se užívá také jako podpůrný lék při rakovině), cukry, barviva a třísloviny.

Usušené trnky se užívají při nemocech ledvin a močového měchýře a při průjmech a žaludečních nevolnostech.
28.4. 131.jpg

Name
Email
Comment
Or visit this link or this one