K charakteristickým příznakům gastritidy patří pálivý pocit v horní části žaludku, stoupající vzhůru až do hrudníku, pálení žáhy, nevolnost a nadýmání. V akutní formě je gastritida většinou důsledkem náhlého zánětu žaludeční výstelky. Gastritidu dále často působí střevní infekce vyvolaná bakterií Helicobacter pylorz - jež způsobuje také žaludeční vředy. Chronická gastritida se běžně vyskytuje u starších lidí. Zdá se, že existuje určitá spojitost mezi gastritidou a nesteroidními protizánětlivými léky užívanými při artritidě. Další příčiny gastritidy zahrnují nadměrné pití alkoholu, pozdní těžké kořeněné večeře, stres a nadměrné užívání acylpyrinu. Asi u jednoho z dvaceti postižených dochází k vážnému poškození žaludeční výstelky a k tvorbě žaludečních vředů.

Nemocní s gastritidou by se měli vyhýbat nejen alkoholu a kořeněným jídlům, ale také dalším dráždivým látkám, například silnému čaji, kávě a masovým výtažkům. Úlevu přinášejí malé, ale častější porce nedráždivé stravy.
Mnoho dietetiků doporučuje nejdřív dietu složenou z vody (vyplaví toxiny z těla), banánů, dodávajících energii a draslík, nekořeněné vařené loupané rýže kvůli sacharidům a nízkému obsahu vlákniny, jablek pro jejich počišťovací účinky a suchých topinek pro nasycení. Po dobu 48 hodin se jiné stravě raději vyhněte. Ke zklidnění žaludku a zmírnění příznaků pak dobře poslouží heřmánkový čaj nebo LÉKOŘICE.
Případ z praxe - gastritida

Adrianovi odjakživa chutnala kořeněná jídla a práce ve strýcově restauraci se mu velice líbila. Často však jedl nepravidelně a občas se místo jídla jen napil. Poslední dobou ho trápily silné bolesti žaludku a větry. Potíže se objevovaly hlavně v noci a příznaky se zmírnily, když se napil mléka. Lékař u Adriana rozpoznal těžký zánět žaludku a doporučil mu, aby přestal pít alkohol, vyhýbal se kořeněným jídlům a pravidelně jedl. Po měsíci léčby a dodržování nového jídelníčku všechny Adrianovy příznaky zmizely.

Name
Email
Comment
Or visit this link or this one