Nejlepší ochranou proti rakovině je zdravá strava, ale určitou prevenci mohou poskytovat i některé potravinové doplňky. Jiné mohou podpořit klasickou léčbu rakoviny a pomoci zmírňovat její nepříjemné vedlejší účinky.

V průmyslově vyspělých zemích je pravděpodobné, že v určitém životním období se u jednoho ze tří lidí vyvine rakovina.
Bylo však zjištěno, že v 70 procentech případů by se dalo vzniku rakoviny zabránit změnou způsobu života.
Rakovina - bujení abnormálních buněk

Jsou-li v těle procesy rozmnožování nebo dělení buněk narušeny, buňky bují nahodile a poškozují zdravé tkáně. Imunitní systém za normálních okolností tyto změny zjistí a bující buňky zničí, ale z abnormální buňky, která tomuto dohledu unikla, může vzniknout nádor.
Nádorové buňky mohou proniknout do oběhu a krví nebo lymfou se rozšířit do dalších částí těla. Pokud se stav neléčí, mohou rakovinné buňky převážit nad normálními, odčerpat z těla životně důležité látky a způsobit život ohrožující onemocnění - rakovina
Úloha volných radikálů - rakovina

Dosud není zcela jasné, proč se zdravé buňky změní na rakovinné, ale je známé, že molekuly volných radikálů mohou poškodit genetický materiál v buňkách a porušením dělení buněk vyvolat zhoubný proces. Hodnoty volných radikálů vznikajících při normálním metabolismu jsou dobře kontrolovány, ale jejich tvorba vzrůstá působením škodlivin, jako je kouření, nesprávná výživa, nadměrné pití alkoholu a přílišné slunění. Normální dělení buněk může být také porušeno určitými viry, stresem a dědičnými faktory.
Rakovina - co dělat pro snižování rizika

Udržujte přiměřenou tělesnou váhu. Tuky mají tvořit jen třetinu denního příjmu kalorií.
Jezte nejméně pětkrát denně ovoce nebo zeleninu (včetně tepelně upravených rajčat), protože vám dodávají antioxidanty.
Jezte více vlákniny. Odstraňuje z těla karcinogenní látky.

Rakovina - čeho se vyvarovat

Kouření. Je to hlavní příčina rakoviny plic a zvyšuje rizika vzniku rakoviny jícnu, rakovina hrtanu, rakovina žlučníku, rakovina žaludku, rakovina slinivky a rakovina děložního hrdla.
Nesluňte se bez ochrany. Nadměrné slunění může vést k rakovině kůže.
Nejezte více než 80 g červeného masa denně. Zvyšuje riziko rakoviny střev.
Nejezte příliš mnoho solených uzenin nebo grilovaných potravin. Vysoký příjem soli bývá spojován s rakovinou žaludku a grilovaná strava obsahuje množství karcinogenů.
Nepijte mnoho alkoholu, udržujte jeho konzumaci v bezpečných hranicích.

Rakovina a preventivní užívání doplňku

Vitamin C a flavonoidy poskytují ochranu před rakovinou děložního hrdla, plic, jícnu, slinivky a žaludku.
Vitamin E a látky obsažené ve lněném oleji, nazývané lignany, pomáhají v ochraně před rakovinou prsu, střeva, prostaty.
Selen a výtažek ze zeleného čaje mají celkový ochranný účinek.
Koenzym Q1O a smíšené přírodní karotenoidy doplňují účinky ostatních potravinových antioxidantů.

Rakovina – jak se co nejúspěšněji léčit

Chirurgické zákroky, ozařování a chemoterapie mohou být v léčení rakoviny velmi účinné. Přírodní léčba by se měla používat pouze jako podpůrná léčba při terapii klasické. Ztráta chuti k jídlu je obvyklá; kvalitní multivitaminový a multiminerální přípravek zajistí dostatečný příjem důležitých látek. Vitamin A a antioxidanty vitaminy C, E a smíšené karotenoidy (zvláště beta-karoten a lykopen), selen a koenzym Q1O mohou pomáhat v ochraně buněk před nekontrolovanými volnými radikály a mohou potlačovat další růst nádorových buněk.
Fytochemické látky s proti rakovinnými vlastnostmi, jako je echinacea a houby maitake, můžete užívat při ozařování i při chemoterapii, protože pomáhají v krvi udržovat hodnoty leukocytů (buněk, které bojují proti infekci).

Rakovina - varovné známky

Časné zjištění rakoviny je nezbytně nutné. Máte-li některé z příznaků uvedených v tabulce déle než dva týdny, ihned vyhledejte lékaře.

uzlíky pod kůží jsou většinou neškodné, ale uzlíky v tkáni prsu musí být vyšetřeny
změny ve tvaru nebo velikosti mateřského znaménka
opar, stroupek nebo vřídek, který se nehojí
abnormální krvácení
náhlá nevysvětlitelná ztráta váhy a velká únava
dlouho přetrvávající kašel nebo chrapot
změna v charakteru stolice nebo moče.

Name
Email
Comment
Or visit this link or this one